DÜNYA YUMURTA GÜNÜ ÜNİVERSİTEMİZDE KUTLANDI


Dünya Yumurta Günü kapsamında Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu binası önünde bir etkinlik düzenledi. 14 Ekim 2016 tarihinde Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü ile Sağlığı Geliştirme ve Sosyal Kazanımlar Topluluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliğe, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yarımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Doç. Dr. Rüştü Yeşil, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.






Etkinlik ilk olarak Üniversitemiz Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Harun Çiftçi’nin "Yumurta Yemeye Mecburuz” isimli konuşmasıyla başladı. Doç. Dr. Harun Çiftçi, bu etkinlikteki amaçlarının anne sütünden sonra en faydalı gıda olan yumurtanın besleyici değerini toplumun tüm kesimlerine anlatmak, sevilerek tüketilmesini sağlamak olduğunu belirtti. Doç. Dr. Çiftçi, kişi başı yıllık 200 adet olan yumurta tüketiminin gelişmiş ülkelerin çoğunda olduğu gibi 250 adede çıkarılmasını hedeflediklerini dile getirdi. Çiftçi ayrıca yumurtanın hayatımızın her safhasında olmak zorunda olduğunu ve özellikle vücut metabolizmasında olan serbest radikallerin vücuda zarar vermesini engelleyici antioksidan deposu olduğunu söyledi. Doç. Dr. Harun Çiftçi konuşmasına şu şekilde devam etti: "Dengeli beslenme için protein ihtiyacının yetişkinlerde en az yüzde 25’inin, gençlerde ise yarısının hayvansal gıdalardan karşılanması gerekmektedir. Ülkemizde kişi başına hayvansal protein ve yumurta tüketimi gelişmiş ülkelerin çok altındadır. Yumurta sevenlerin sayısının artırılması ve Türkiye’nin en çok yumurta tüketen 10 ülke arasında olması hedeflenmelidir. Türkiye, 2015 yılında 17 milyar adedi aşan üretimi ile dünya yumurta üretiminde 10’uncu, ihracatta 3. sırada, kişi başına düşen tüketimde ise 16. sırada yer almaktadır. 2016 Ağustos ayında tavuk yumurtası üretimi 1,6 milyar adet olarak gerçekleşmiştir.”






Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Harun Çiftçi’nin konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da bir konuşma gerçekleştirdi. Rektör Karakaya, konuşmasına Yumurta Üreticileri Birliği tarafından bu sene slogan haline getirilen "Protein Gücü İçin Bir Yumurta Kırın” sözleriyle başladı. Rektör Karakaya konuşmasında, yumurtanın günlük diyetimizin önemli bir parçası olan, kolay ulaşılabilen, protein kalitesi ve çeşidi açısından zengin, kullanımı ve hazırlanması kolay bir gıda maddesi olduğunu vurguladı. Kahvaltıda yenen bir adet yumurtanın gün boyu okul performansı ile yumurta tüketimi arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteren çalışmaların bulunduğunu belirten Rektör Karakaya, yumurtanın yalnız protein açısından değil vitamin ve mineral açısından da vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasını şöyle sürdürdü. "Bizler için oldukça önemli olan yumurta ile ilgili yerel bazda girişimler ne yazık ki istenen düzeyde gerçekleşememiştir. Örneğin Kırşehir’de aktif olarak üretim yapan sadece dört adet yumurta üretim çiftliği bulunmaktadır. Bu çiftliklerin toplam kapasiteleri ise 500 bin yumurta civarındadır. Fakat şehrimizde damızlıkçı işletme bulunmamaktadır. Bu çerçevede üniversitemizin yürüttüğü ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) desteklediği AR-GE projesinde yerli genotiplerin yaygınlaştırılması amaçlanmış ve bu amaç doğrultusunda damızlıkçı işletme anlayışına katkıda bulunulmuştur.”



 

Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasında üniversitemizin projeleri alışkanlık haline getirdiğini belirterek bu projelerin devam edeceğini belirtti. Üniversitemiz öğrencilerine de gerçekleştirilen projelerde mutlaka görev almaları tavsiyesinde bulunan Rektör Karakaya, öğrencilerin proje üretmeleri ve kendilerine hedefler belirlemeleri gerektiğini dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasının ardından, Ziraat Fakültesinin kendi üretimi olan yumurtalar etkinliğe katılanlara ikram edildi.







14.10.2016
TANITIM FİLMİ
Hava Durumu