MERKEZİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA LABORATUVARINDA ALT YAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Bilimsel çalışmaları yakından takip eden ve bilimsel çalışmalara destek vermeyi amaç edinen üniversitemiz bünyesinde yer alan Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında tamamlanan cihaz ve alt yapı eksiklikleri tamamlandı. Merkez Laboratuvarın mevcut durumu ve projeleri hakkında bilgi veren Müdür Doç. Dr. Yunus Karataş, eksikleri büyük ölçüde tamamladıklarını anlattı. Laboratuvar bünyesinde bir doçent, iki yardımcı doçent,  dört uzman, bir araştırma görevlisi ve bir idari personel ile hizmet verdiklerini anlatan Doç. Dr. Yunus Karataş, laboratuvarda aktif olarak çalışan cihazları şu şekilde sıraladı:

Kromatografi Cihazlar

·         Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometresi ( GC-MS)

·         Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC)

·          Jel Geçirgenlik Kromatografisi (GPC/SEC)

Spektroskopi Cihazlar

·         Atomik Absorpsiyon Spektormetre (AAS)

·         Fluoresans Spektrofotometresi

·         UV-VIS Spektrometresi

·         Fourier İnfrored Spektrometresi ve Raman Modülü (FT-IR, FT-Raman)

·         DXR Raman Mikroskobu

·         Alev Spektrometresi (Flame)

Arkeolojik Belgeleme Cihazları

·         Laserscanner

·         Total Station

·         GPS

·         3D Yazıcı

Ayrıca;

·         Sıvı Azot Üretim Tankı

·         Elementel Analiz (CHNS-O)

·         HPC Sistemi (Süper Bilgisayar)

·         Temel Laboratuvar Cihazları

Mevcut cihazların yakın zamana kadar eksiklerinin bulunduğunu ifade eden Karataş, görevi devraldıktan sonra bu cihazlara ilişkin eğitim, sarf malzeme ve yazılım eksiklerini tamamladıklarını belirtti. Cihazlara ilişkin açıklamalarda bulunan Doç Dr. Yunus Karataş sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Laboratuvarda görev yapan akademik uzmanlarımızla birlikte ulaşabildiğimiz akademik personelle anket yaptık ve hangi cihazlara ihtiyaç duyulduğunu tespit ettik. Öncelikli olarak NMR (Nükleer Manyetik Rezonans), Elektronmikroskobu, XRD-XRF cihazları öne çıktı. Hedefimiz bu cihazları da laboratuvar bünyesine katmak ve öğretim üyelerine hizmet eder hale getirebilmek.”

Yeni Cihazlarla Yeni Çalışmalar Yapılacak

Spektroskopi cihazlar ile Kromatografi cihazların aktif olarak hizmet verdiği Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında dikkat çeken diğer kısım ise Arkeolojik Görüntüleme Laboratuvarı. Kültür varlıklarının, tarihi eserlerin görüntülenmesi ve kayıt altına alınmasını sağlayan bu laboratuvar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Yunus Karataş, daha hızlı ve daha fonksiyonel bir tarayıcı cihazını bünyelerine katacaklarını bildirdi. Arkeolojik görüntüleme cihazlarının diğer cihazlara göre dışarıya daha çok hizmet verdiğini anlatan Karataş, bu kısımdaki güncellemeler yapıldığında laboratuvarın birçok araştırmaya hizmet edebilecek duruma geleceğini sözlerine ekledi.

Ziraat Fakültesinden sonra Merkez Laboratuvara aktarılan Toprak Laboratuvarı ile ilgili ön çalışmaları tamamladıklarını anlatan Karataş, "Cihazların validasyonları, akreditasyonları, kurulumları ve eğitimlerini tamamladık, dosyamızı hazırladık. Akredite olmak için internet üzerinden başvurumuzu yaptık ve dosyamızı bakanlığa göndereceğiz.” dedi.

Toprak Laboratuvarı ile Kırşehir ve Çevresinin Toprak Haritası Oluşturulacak

Spektroskopi cihazlar ve Kromatografi cihazların tümünün çalışır durumda olduğunu ve öğretim üyelerinin taleplerinin beklendiğini anlatan Doç. Dr. Yunus Karataş, akademisyenlerin başvuruda bulundukları sürece laboratuvarın birçok araştırma için yeterli olacağını dile getirdi. Bunlarla birlikte Kırşehir’in tarım kenti olmasına bağlı olarak toprağın öneminden bahseden Doç. Dr. Yunus Karataş, toprak laboratuvarının aktif hale gelmesiyle birlikte ağırlıklı olarak Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin ve Kırşehir’de tarımla uğraşanların toprak analizine katkı sağlayacağını söyledi.  Kırşehir Tarım İl Müdürlüğü bünyesindeki akredite laboratuvarının 2016 yılı itibariyle kapanmasından dolayı Kırşehir merkezindeki tek akredite laboratuvarının toprak laboratuvarı olacağını söyleyen Karataş, laboratuvarın faaliyete başlamasıyla birlikte Kırşehir ve çevresinin toprak haritasını çıkarabileceklerini ifade etti.

Şehirden gelen kısmi talepleri de karşıladıklarını anlatan Doç. Dr. Yunus Karataş, özellikle arkeolojik çalışmaların yoğun olduğu Ege Bölgesinden ve diğer bölgelerden taleplerin olduğunu sözlerine ekledi.

Yeni Protokollerle Bilimsel Çalışmalar Hızlanıyor

Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarını daha aktif ve katılımcı kullanmak amacıyla yaptıkları proje çalışmalarının olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yunus Karataş, Aksaray Üniversitesi ile protokol görüşmelerinin olduğunu söyledi.  Protokolle ilgili bilgi veren Karataş sözlerine şu şekilde devam etti: "Aksaray Üniversitesi Merkez Laboratuvarında bulunan cihazları üniversitemizde görev yapan akademik personel için daha uygun hizmet bedeli ödeyerek kullanmanın önünü açacağız. Tabi biz de Aksaray Üniversitesine kapılarımızı açıyoruz.”

Arkeolojik görüntüleme ile alakalı olarak TİKA ve vakıflar ile proje görüşmelerinin de olduğunu anlatan Doç. Dr. Yunus Karataş, yeni tarayıcı cihaz, laboratuvarda yer aldığında proje halindeki çalışmaların hayata geçeceğini vurguladı.

Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarının kullanımı için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Doç. Dr. Yunus Karataş, laboratuvarı aktif hale getirmenin öğretim üyelerinin katılımıyla mümkün olacağını belirtti. Alt yapı eksiklerinin tamamlanarak tüm cihazların kullanıma hazır halde olduğunu ifade eden Karataş, "Eksikler hiç bitmese de biz azaltmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diyerek sözlerine son verdi.
17.03.2016