ÖĞRETİM ÜYEMİZ YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AVCU BURUN KANAMASI HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Üniversitemiz Tıp Fakültesi seçkin akademik kadrosu ile başarılı hekimler yetiştirerek Türkiye'nin önde gelen fakülteleri arasına girmeye hazırlanırken diğer taraftan sağlıkta kalite ve sorumluluğun sağlanmasında bilimsel bir kurum olarak araştırma ve topluma hizmet temel görevlerini yürütüyor. Tıp fakültesi öğretim elemanlarımız bu çerçevede toplumun sağlık sorunlarına yönelik araştırma yaparak, toplumun sağlığını korumak, gerekli olan bilgiye ulaşmalarını, sahip olunan bilgileri etkin bir biçimde kullanmalarını sağlamak için sağlık hizmeti sunma görevlerini yerine getiriyorlar. Bu bağlamda Üniversitemiz Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, burun kanaması nasıl durdurulur konusunda yaptığı açıklamada burun kanamalarında başı geriye yaslamanın veya yatmanın doğru olmadığını, burnun uç kısmına 5 dakika sürekli baskı işlemi uygulamanın kanamayı durduracağını belirtti.

Çocuk ve genç erişkinlerde daha çok ön burun kanamalarının, orta ve ileri yaşlardakilerde arka burun kanamalarının görüldüğünü anlatan Avcu, alerji, enfeksiyon veya kuruluk durumlarında burun karıştırılması, kuvvetli sümkürme, kanama pıhtılaşma bozukluğu, aspirin ve benzeri ilaç kullanımı, yüksek tansiyon, burun orta bölmesindeki eğrilik, kaza ve darbe, baş ve yüz yaralanmaları, tümör ve kontrolsüz kan sıvılaştırıcı ilaç kullanımının, kanamaların başlıca nedenleri arasında yer aldığına işaret ederek, müdahalelerde bazı yanlışlıklar yapılabildiğini ifade etti.

"Heyecan ve Panik Burun Kanamasını Şiddetlendirebilir"

Öncelikle kanaması olan ve müdahale eden kişinin sakin olması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, heyecan ve panik durumunda tansiyonunun yükselebileceğini ve kanamanın şiddetleneceğini belirtti. En sık kanamaların burnun ön kısmında olduğuna işaret eden Avcu, kanamalarda başı geriye yaslamak ve yatmanın yanlış olduğunu, başı hafifçe öne eğerek buruna baskı yapılması gerektiğini ifade etti.

Avcu, kanamalarda halk arasında burnun üst kemikli kısmına baskı uygulandığına işaret ederek şunları söyledi: "Bu uygulama yanlıştır. Burnun alt üçte birlik yumuşak kısmına, sadece kanayan tarafa değil her iki tarafa mandal şeklinde baş ve işaret parmağı ile mümkün olan en geniş alana baskı yapılmalıdır."

Buruna En Az 3 Dakika Baskı Uygulanmalı

Buruna yapılan baskının kontrol amacıyla kısa tutulmasının da yanlış olduğuna dikkati çeken Avcu, "Burun kanamalarında baskı işlemi en az 3 dakika olmalı, ancak ideal olarak 5 dakika devamlı sürdürülmelidir" dedi.

11.05.2016