TABİAT TURİZMİ ÇALIŞTAYI ÜNİVERSİTEMİZDE YAPILDI

Üniversitemiz ile Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 9. Bölge Müdürlüğü Kırşehir Şube Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği Tabiat Turizmi Çalıştayı 28 Kasım 2016 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Çalıştaya Kırşehir Vali Yardımcısı Fehmi Sinan Niyazi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Ankara 9. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Usta, il yöneticileri, çok sayıda davetli ile basın mensupları katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Doğa Koruma ve Milli Parklar Ankara 9. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Usta yaptı. Usta konuşmasında, çalıştayın Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tüm illerde başlatılan bir çalışma olduğunu belirtti. 9. Bölge Müdürlüğü olarak son çalıştayı Kırşehir’de gerçekleştirdiklerini ifade eden Ahmet Usta, Kırşehir’de yapmayı planladıkları Aşıkpaşa Tabiat Parkı ile ulusal öneme sahip Seyfe Gölü hakkında bilgiler verdi.

Çalıştayda Kırşehir Vali Yardımcısı Fehmi Sinan Niyazi de bir konuşma gerçekleştirdi. Ülkenin kalkınmasında ekonomik imkân ve ferahın artmasının önemi kadar yaşanılabilir çevre imkanlarından yararlanılabilen bir tabiat bırakmanın da önemli olduğunu vurgulayan Niyazi, sadece ekonomik kalkınmanın ya da sadece tabiat korumasının sürdürülebilir olmayacağını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından üniversitemiz öğretim üyelerinin sunumlarına geçildi. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. İbrahim Aydın, "Tabiat Turizmi Türleri ve Kırşehir’deki Uygulanabilirliği Açısından Değerlendirilmesi” adlı sunumunu yaptı. Turizmin tanımını yapan Aydın, turizmin genel özelliklerine de değindi. İnsanları turizme yönelten iç ve dış faktörler hakkında bilgiler veren Aydın, doğa turizmi ve doğa turizminin türlerini anlattı. Dağ, yayla, tarım ve çiftçilik, mağara, trekking (doğa yürüyüşü), kano ve rafting gibi turizm türleri olduğunu söyleyen Öğr. Gör. İbrahim Aydın, bu sayılan tabiat turizmlerden birçoğunun Kırşehir’de yapılabileceğini vurguladı.

"Kırşehir’in Botanik Gezisi Açısından Potansiyeli” adlı sunumu yapan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ekrem Aktoklu, Ekoturizm’in tanımını yaparak genellikle küçük gruplar halinde, ailelerin işlettiği küçük tesislerde, geleneksel mimarinin ve yerel kaynakların kullanımının hedef alındığını söyledi. Son yıllarda talep artışı olan ekoturizm aktivitelerinin yayla turizmi, doğa yürüyüşü, foto safari, botanik turizmi, kuş gözlemciliği ve rafting olarak sıralanabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ekrem Aktoklu, bu etkinliklerin birçoğunu bitkilerle ilişkilendirmenin mümkün olduğunu ifade etti. Kırşehir’de 900’e yakın bitki türünün bulunduğunun altını çizen Aktoklu, böyle zengin biyolojik çeşitliliği korumak gerektiğini vurguladı.

"Seyfe Tabiatı Koruma Alanının Doğa Turizmine Kazandırılmasındaki Yaklaşımlar” adlı sunumunu yapan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sultan Kıymaz, Seyfe Gölü’nün birinci derece doğal sit alanı olduğunu, göl ve çevresinde nesli tükenmekte olan toy ile angıt kuşlarının yaşadığı yer olmasından dolayı önemli olduğunu dile getirdi. Yarım milyonu aşkın su kuşuna sahip olmasından dolayı Seyfe Gölü’nün önemli bir yer olduğunu söyleyen Kıymaz, buranın göçmen kuşlar için de konaklama yeri olduğunu vurguladı. Seyfe Gölü’nün turizmin yoğun olduğu Kapadokya’ya yakınlığı itibariyle de önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sultan Kıymaz, Seyfe Gölü Tabiat Koruma Alanının Doğa Turizmine kazandırılması için yapılması gerekenleri anlattı.

Son olarak Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Gökhan Doğan "Türkiye’de Kültür-Tabiat Turizminin Gelişimi ve İlimiz Boyutunda Alınabilecek Aktiviteler adlı sunumunu yaptı. Doğan, turizmin ekonomik etkilerine değindi. Uluslararası turizmin neden olduğu döviz hareketliliğinin ülkenin dış ödemeler dengesini olumlu etkilediğini söyleyen Doğan, Türkiye’nin net turizm gelirlerinin 1980 yılına kadar 326 milyon dolar iken takip eden 20 yılın sonunda 8.9 milyar dolar seviyelerine ulaştığını dile getirdi. Kırşehir’in tabiat turizminin geliştirilebilmesinde önemli alanlara sahip olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hasan Gökhan Doğan, Aşıkpaşa Tabiat Parkı, Seyfe Gölü Tabiat Koruma Alanı, Hirfanlı Baraj Gölü, Hılla Gölü ve Kütük Ev, Çoğun Baraj Gölü, Terme Kaplıcaları, Çiçekdağı Çamlık Tepe, Baranlı Dağları, Kervansaray Dağları ve Kızılırmak gibi gezilmesi ve görülmesi gereken yerleri sıraladı.

29.11.2016