ÜNİVERSİTEMİZDE BİR DOĞU TÜRKİSTANLININ GÖZÜNDEN DOĞU TÜRKİSTAN İSİMLİ KONFERANS DÜZENLENDİ

Üniversitemiz Kardeş Ülkeler Topluluğu tarafından 20 Aralık 2019 tarihinde Bir Doğu Türkistanlının Gözünden Doğu Türkistan isimli konferans düzenlendi. Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk’ün konuşmacı olarak katıldığı ve Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Aşıkpaşa Salonunda gerçekleşen konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Doğu Türkistan konusuna gösterdiği hassasiyetin kendisini memnun ettiğini ve daha önce de Kırşehir’e gelerek Doğu Türkistan meselesini anlattığını belirterek sözlerine başlayan Seyit Tümtürk, 35 milyon mazlum soydaşımızın mağdur olduğunu ifade etti. Müslüman Türk milletinin Doğu Türkistan’a sahip çıktığını belirten Tümtürk, "Bu bize ecdadımızın bıraktığı en güzel ahlak.” dedi.

Doğu Türkistan’ın ecdadımızın birlikte yaşadığı ve Türk-İslam Medeniyetinin doğduğu coğrafya olduğunu anlatan Tümtürk sözlerine şu şekilde devam etti: "Doğu Türkistan, fiziki ve siyasi olarak Çin işgalinde ve Çin’e bağlı. Doğu Türkistan manen Türkiye ve Anadolu ile sevinen bir coğrafya. Türk-İslam dünyasına önemli manevi şahsiyetler yetiştiren Doğu Türkistan, 1949 yılına kadar bağımsızlığını korudu. Bugün Çin’in nükleer poligon olarak kullandığı Doğu Türkistan, sosyal güvenlik ve sağlıktan yoksun durumda.”

Doğu Türkistan’ın tarihi, jeopolitik konumu ve zenginlikleri ile ilgili bilgiler aktaran Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk, Çin’in Doğu Türkistan’a inanç ve milli kimliği yok ederek uyguladığı soykırım ve asimilasyonu örnekler vererek açıkladı.

Konferans katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

20.12.2019