ÜNİVERSİTEMİZDE KANSERDEN KORUNMA VE MÜCADELE KONFERANSI DÜZENLENDİ

Nisan ayının ilk haftasının Kanser Haftası olması dolayısıyla Sağlık Bakanlığı Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü ile üniversitemiz ortaklığında bir konferans düzenlendi. 25 Nisan 2019 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonunda gerçekleşen "Kanserden Korunma ve Mücadele” adlı konferansa Kırşehir İl Sağlık Hizmetleri Başkanı Serdar Duru, Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Ünsal, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Duygu Zorlu Karayiğit ile Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Özden, AEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Füsun Karbancıoğlu Cantürk ile Plastik Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emre Özenalp, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Program ilk olarak Kırşehir İl Sağlık Hizmetleri Başkanı Serdar Duru’nun açılış konuşması ile başladı. Duru konuşmasında, kanser tedavisinde erken teşhisin oldukça önemli olduğunu söyleyerek Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri(SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) vatandaşların ücretsiz bir şekilde kanser taraması yaptırabileceklerini kaydetti. Kanser konusunda farkındalık oluşturabilmek için bu tür etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Başkan Serdar Duru, konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kırşehir İl Sağlık Hizmetleri Başkanı Serdar Duru’nun açılış konuşmasının ardından Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü 2. sınıf öğrencimiz Berkcan Saraçoğlu, dinleyicilere mini bir piyona dinletisi sundu.

Berkcan Saraçoğlu’nun dinletisinin ardından moderatörlüğünü Sağlık Yüksekokulu öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Nurdan Aymelek Çakıl’ın yaptığı Kanserden Korunma ve Mücadele Konferansına geçildi.

Konferansta ilk olarak Tıp Fakültemizden Dr. Öğr. Üyesi Duygu Zorlu Karayiğit "Akciğer Kanseri” isimli sunumu yaparak akciğerin işlevlerinden ve kansere yakalanma risklerinden bahsetti. Sigara ve tütün, asbest, radon gazı, kansere yol açan kimyasallara temas, akciğer kanserinin aile öyküsü olması, yüksek düzeyde hava kirliliği, içilen suyun yüksek oranda arsenik içermesi gibi etkenlerin akciğer kanseri riskini artırdığını anlatan Karayiğit, kanserden korunmak için de sigara kullanımı varsa bırakılması ve kanseri tetikleyen kimyasallarla teması kesilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Duygu Zorlu Karayiğit’in konuşmasının ardından Tıp Fakültemizden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Özden "Kalın Bağırsak Kanseri” isimli sunumunu yaptı. Kanserin hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu anlatan Özden, ülkemizde kalın bağırsak kanserinin tüm kanserler içinde üçüncü sırada olduğunu dile getirdi. Kalın bağırsak kanserinin değiştirilebilir risk faktörleri içinde aşırı kilolu veya obez olmak, fiziksel olarak aktif olmamak, fazla miktarda işlenmiş gıda tüketmek, sigara dahil tütün ürünleri kullanmak ve fazla miktarda alkol almak olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Özden, kanserden korunma yolları arasında da erken teşhis ve tarama, sağlıklı kiloda kalma, taze meyve ve sebze tüketme, posa içeriği yüksek besinleri tüketme gibi etkenlerin olduğunu vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Özden’in konuşmasının ardından Op. Dr. Füsun Karbancıoğlu Cantürk” Kadın Kanserleri ve Kadınlarda Kanser Taraması” isimli sunumunu yaptı. Ülkemizde en öok kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseri denilen serviks kanserinin görüldüğünü dile getiren Cantürk, serviks kanserinin önlenebilir bir kanser olduğunu söyledi. Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasında çok sayıda eşle birlikte olmak, AIDS hastalığı, Sigara kullanımı, çok doğum yapmış olmak ve en önemlisi HPV(+) kapmış olmak olduğunu anlatan Op. Dr. Füsun Karbancıoğlu Cantürk, bu kanserden korunmak için de HPV aşısı olmak ve sigarayı bırakmak gibi önlemler almak gerektiğini kaydetti.

Op. Dr. Füsun Karbancıoğlu Cantürk’ün konuşmasının ardından Op. Dr. Emre Özenalp da "Deri Kanserleri ve Korunma Yolları” isimli sunumunu yaptı. Derinin insan vücudunun en önemli giysisi, en büyük ve travmaya en çok maruz kalan organı olduğunu belirten Özenalp, deri rengi, güneş ışığı ve solaryum, sarışın, çilli, mavi veya yeşil gözlü olmak, deride yanık veya yara izinin bulunması gibi faktörlerin deri kanseri riskini artırdığını söyledi. Erken teşhisin hayat kurtardığını da kaydeden Op. Dr. Emre Özenalp, güneş ışığından korunmak ve doktora gitmekten korkmamak gerektiğini dile getirdi.

Sunumların ardından konuşmacılar öğrencilerin sorularını yanıtladı. Programın sonunda İl Sağlık Hizmetleri Başkanı Serdar Duru ile Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Ünsal tarafından konuşmacılara katılım belgesi verildi.

26.04.2019