ÜNİVERSİTEMİZDEN DENEY HAYVANLARIYLA İLGİLİ BİR İLK

Sürekli gelişme ve yenilenmeyi ilke edinen üniversitemiz, bölgesel anlamda büyük bir eksiği gidermek için çalışmalarına başladı. Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Ahi Evran Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (AEÜHADYEK) Başkanlığı ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü ortak bir çalışma düzenleyerek Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Programını başlattı. 20 Haziran 2016 tarihinde başlayan ve 9 gün sürecek olan eğitim programı 40 saat teorik, 40 saat pratik olmak üzere 80 saatlik bir kursla tamamlanabilecek.

Proje değerlendirmesi yapan ve katılımcıların deney hayvanları kullanım sertifikasına sahip olacağı program hakkında bilgi veren AEÜHADYEK Başkanı Doç. Dr. Ergin Kariptaş, bu faaliyeti önemsediklerini ve bu konuda hassasiyetle çalıştıklarını belirtti. Ayrıca Doç. Dr. Ergin Kariptaş, üniversitemiz akademik kadroları tarafından gerçekleştirilen eğitim programının amacı ile ilgili şunları söyledi. "Deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, test, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim-öğretim ve yayın gibi temel etkinliklerde yer alacak kişilerin kullanılacak yöntem ve materyaller ile ilgili etik standartları uygulayabilecek ve etik ilkeler doğrultusunda çalışacak ehliyete sahip olmalarının sağlanmasıdır.”

Kendisi ile yaşıt olan üniversitelerle işbirliği içinde bulunan ve aynı zamanda farklılıklar yaratmak için her geçen gün gücüne güç katan üniversitemiz, AEÜHADYEK tarafından katılımcılarına verilen sertifika ile bölge üniversiteleri içerisinde de önemli çalışmalara imza atmaya hazırlanıyor. Eğitim sonunda katılımcıların kazanımlarını değerlendiren Doç. Dr. Ergin Kariptaş sözlerine şöyle devam etti: "Araştırmacılara deney hayvanları ile çalışırken uymaları gereken mevzuat, etik kurallar, hayvanların anatomi, fizyoloji, histolojileri ve biyokimyasal özellikleri gibi derslerin yanı sıra, hastalıkları, bakım besleme ve üremeleri ile ilgili bilgiler, temel ve özelçalışma modelleri ile denemelerde uygulanan yöntemler uygulamalı olarak verilecektir. Başarılı olanlar "Deney Hayvanı Kullanım Sertifikası” almaya hak kazanacaklardır.” Doç. Dr. Ergin Kariptaş, bu eğitim programının hazırlanmasında kendilerine destek veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve üniversite yönetimine teşekkür etti.

22.06.2016